Her er alt du trenger å vite om ulike typer lån. På vår nettside gir vi deg informasjonen du trenger om finans, lån, investeringer, forsikring og ulike tilbydere av disse tjenestene. I denne artikkelen forklarer vi deg om de mest vanlige lånetypene.

Boliglån

De fleste i Norge eier bolig. Siden boliger er såpass dyre, har de fleste boliglån. Et boliglån kommer med pant eller sikkerhet i bolig. Det vil si at om du misligholder boliglånet ditt, kan banken i ytterste konsekvens selge boligen din for å få tilbake pengene sine. Siden boliglån kommer med sikkerhet, er renten lavere sammenlignet med andre typer lån.

Forbrukslån

Forbrukslån er usikrede lån. I motsetning til boliglån, som må brukes på bolig, kan man bruke forbrukslån på akkurat det man vil. Det kan være oppussing, feriereiser, bryllupsfest, rent forbruk eller annet. Noen tar også opp forbrukslån for å betale ned andre typer gjeld. Dette kalles for refinansiering. Forbrukslån har ofte høy rente.

Kredittkortgjeld

Hver gang man betaler med kredittkort tar man i praksis opp et lån. Man betaler med penger man ikke har og som man på et senere tidspunkt må tilbakebetale når kredittkortregningen kommer. De fleste kredittlån er rentefrie en viss periode, men dersom man ikke betaler regningen innen fristen begynner rentene å løpe. Renten på kredittkortgjeld er blant de høyeste i markedet.

Andre typer lån

De vanligste lånetypene er boliglån, forbrukslån og kredittkortgjeld, men det finnes også andre typer lån. De fleste som studerer, tar opp et studielån. Dersom du tar opp lån fra venner eller familie, er dette et privatlån. Det finnes også egne lån for bedrifter. Et rammelån er en type lån som kan gis til boligeiere som har betalt ned en del av boliggjelden sin.

Dessverre er det mange norske husholdninger som har mye lån og som er sårbare i forhold til fremtidige renteøkninger, og dette er grunnen til at man må være forsiktig med lån. Uansett hvilke typer lån du har, ta ikke opp mer lån enn det du greier å betjene.