Til hovedinnhold arrow-right arrow-left arrow-down arrow-up linkedin file-o file-pdf-o angle-down angle-up angle-right angle-left twitter facebook paper-plane google-plus

Vinn-vinn for begge parter

– Det er likviditeten som knuser dem

Som entreprenør er Ruta AS avhengig av at underleverandørene kommer seg over eventuelle kneiker. Derfor har de inngått et helt spesielt samarbeid med DeBank.

Har du hørt om omvendt factoring eller verdikjedefinansiering? Sannsynligvis ikke, for det er ikke så utbredt. I alle fall ikke i Norge, og ikke ennå.

Sikrer kontinuitet

Men den nye forretningsbanken DeBank har begynt å ta det i bruk. Først i et pilotsamarbeid med Ruta Entreprenør i Trondheim. En stor, solid aktør som er avhengig av at en rekke mindre leverandører har likviditet til å levere det de skal – når de skal.

– For oss er verdikjedefinansiering en god løsning for å sikre kontinuitet i leveransene, forteller Rune Storm, daglig leder i Ruta Entreprenør AS.

Vinn-vinn

Den trønderske entreprenøren hadde ikke noe forhold til denne typen finansiering før DeBank kom på banen. Men de ser mange fordeler ved et slikt trepartssamarbeid som verdikjedefinansiering er.

Der er det nemlig ikke Ruta som er kunden. I stedet fungerer de som et mellomledd mellom banken og underleverandører som kan ha behov for fordringsfinansiering gjennom fakturasalg.

– Vi har ikke solgt fordringer til DeBank, men vi har rådgitt noen av våre underentreprenører som vi ser kan ha nytte av en slik løsning. Resultatet er vinn-vinn for begge parter, sier Storm.

En håndverker inspiserer arealplanene.

Bransje med små marginer

Han forteller at rutinene i byggebransjen er skjerpet inn veldig de siste årene. Det er selvsagt positivt, men det betyr også at ingen lenger får betalt før varene er på byggeplassen, og det kan holde hardt for mange.

– For oss er det viktig å styrke våre underleverandører slik at vi vet at de er likvide under produksjonsperioden sin, og at de kommer seg over kneikene. Dette er en bransje med små marginer, og det hender at gode bedrifter går konkurs fordi det tar lang tid før de får betalt. Det får igjen store konsekvenser for oss, sier han.

 

Reagerer positivt

Ruta-sjefen synes det er spennende at en ny bank og et nytt produkt kommer på banen, og han forteller at også underleverandørene reagerer positivt når de får høre om en slik løsning.

– De ser absolutt nytten i det. Og jeg har også trua på måten DeBank jobber på, der du får personlig oppfølging samtidig som de er veldig profesjonelle. Vi er i alle fall svært fornøyde, avslutter Storm.

 

Vil du vite hva vi i DeBank kan gjøre for din bedrift?

Ta kontakt

To håndverkere har en dialog rundt plantegningene. De oransje arbeidsklærne er på.
Utvendig fasade av bygg under arbeid, stillaset står fremme og ytterkledning mangler.